Home Mail

Virtualno srce

Virtualno srce za Paulu

UPOZNAJTE PAULU!
ENGLISH VERSION (paulaeng.doc)

Upoznajte Paulu Rossini. Rođena je 1. ožujka 2000. carskim rezom, jer je bila u položaju zatkom. Do rođenja je izgledalo da je trudnoća protekla normalno, ali u rodilištu je odmah opaženo da ima obostrano ukočena i svinuta stopala, šake, a i probleme s pokretljivosti ramena, lakta i kukova. Nakon različitih pretraga postavljena je dijagnoza artrogripoze.

ARTHROGRYPOSIS MULTIPLEX CONGENITA se uočava odmah nakon rođenja. Karakterizirana je kontrakturama (ukočenošću) više zglobova. Uzrok Artrogripoze nije poznat. Zna se da nije nasljedna, neki slučajevi se mogu povezati s izloženošću infekciji ili štetnim tvarima, bolestima veziva, mišića ili živaca, ali najvjerojatnije se radi o manjku gibanja djeteta u maternici. Zglobovi se razvijaju u drugom mjesecu trudnoće i stanja koja tad ograničavaju slobodno kretanje (promjene oblika i građe maternice, višestruke trudnoće, premalo plodne vode) dovode do zamjene mišićnog tkiva čvrstim vezivnim ili masnim tkivom i nepravilnog razvoja zglobova.

Kukovi su obično iščašeni, položaj ramena je promijenjen, koljena su ispružena, a stopala su u ekvinovarusu: ispružena, izvrnuta i okrenuta u gležnju. Fizički hendikep može biti velik, ali inteligencija nije oštećena. Uz upornu terapiju koja uključuje točno određene manipulacije zahvaćenih zglobova, primjenu udlaga i operacija dvije trećine zahvaćene djece se osposobi za kretanje.

Paula je zajedno s roditeljima odmah "krenula u akciju". Vježba svakodnevno: uz pomoć fizioterapeuta, s mamom tri puta dnevno vježbe po Vojti, a tata provodi manualnu terapiju stopala po Zukunft Huber tehnici. Svakodnevni program od 4-5 sati rada nije ni jednostavan niti ugodan. Sve koji se brinu o njoj: roditelje, terapeute, liječnike, ohrabruje vidljivi napredak i Paulina srčanost, upornost i vesela narav.

Kako bi dobila daljnji plan terapije i što bolju habilitaciju, Paula je nedavno bila na pregledu u poznatom Minhenskom dječjem centru, u koji dolaze djeca s artrogripozom iz cijele Njemačke i srednje Europe. Liječnici specijalisti koji su je tamo pregledali pohvalili su dosadašnji napredak i zaključili su da su prije nego što prohoda nužne operacije oba stopala i nakon njih nekoliko mjeseci korekcije položaja svakotjednim mijenjanjem gipsa. Za zahvat su preporučili suradnu kliniku u Aschau koja ima iskustva i uspješno rješava oštećenja zbog artrogripoze. Značajno je da je ovo relativno rijetko stanje i da su rijetki stručnjaci koji imaju mnogo iskustva.

Tako se ovo ljeto Paula i njeni roditelji spremaju za novi izazov. Osim zabrinutosti za oporavak nakon velikih zahvata za tako malu djevojčicu, brine ih i velika cijena takve terapije, koju oni sami ne mogu pokriti.

Zbog toga molimo sve da pokažu koliko je veliko
VIRTUALNO SRCE, a uz to su spremni i u mogućnosti pomoći
da uplate novac za Paulu na račune kod Zagrebačke banke:

KUNSKI 1322862958
DEVIZNI 2430562819

Ako sve protekne u redu biti će potrebno oko 30 000 DEM za operacije i boravak u Münchenu. Izvještavat ćemo vas o napretku.

POMOGNITE PAULI DA
SVOJE TEŠKE PRVE KORAKE NAPRAVI ŠTO BEZBRIŽNIJE!

Sve koji žive s artrogipozom i njihove roditelje molimo da nam se jave kako bi podijelili iskustva.
mmatasic.rossini@inet.hr
ili
sv.duh-ruz@zg.tel.hr

Prilog napravljen u suradnji sa: Mame&Bebe

Objavljeno: 19.04.2001.


 
Vijesti


Blagdani
    Valentinovo 2004. [9.2.2004.]
    St Patrick's Day '01. [17.3.2001.]
    St.Patricks day 2000. [17.3.2000.]

Znanost
    Vapaj Zemlje [22.4.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2001. [5.1.2001.]
    Milenij - Uvod [5.1.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2000. [18.1.2000.]
    Pomrčina Sunca - Uvod [8.8.1999.]

Virtualno srce
    Poziv za pomoć [2.7.2001.]
    Upoznajte Paulu [20.4.2001.]
    Filip Taras [8.2.2000.]

Ljubimci
    Akavaristika [11.6.2001.]
    Kućni ljubimci [25.4.2001.]

 Pretraga vijesti:
Sve vijesti
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.