Home Mail

Virtualno srce

Corner pomaze Filipu Tarasu

Pomognimo malom Filipu
Maleni Filip Taras nedavno  je navršio dvije godine. Boluje od cerebralne paralize, fizički je vrlo slab i ne može samostalno sjediti. Izrazito je oskudne motorike, nije u mogućnosti koristiti se rukicama niti nogama te je u potpunosti ovisan o tuđoj pomoći i  invalidskim kolicima. Kako u Hrvatskoj na žalost nema ustanova koje bi mogle omogućiti značajniji napredak u njegovom liječenju, Filipova šansa je liječenje na Institutu u Budimpešti ili u Dječjem centru u Münchenu. Liječenje u tim ustanovama sastoji se od terapijskih tretmana u trajanju od 4 do 6 tjedana koji se periodički ponavljaju. Obzirom da bi samo jedan dan Filipovog  boravka u pratnji jednog roditelja koštao oko 100 USD (što znači da je za period 4-6 tjedana potrebno 3-4,5tisuća USD), njegovoj  obitelji koja ima još dvoje malodobne djece, to je nedostižan novac. Corner vas moli da pokušate financijski pomoći malome Filipu i njegovim roditeljima. Isto tako, ako smatrate da im možete pomoći i na bilo koji drugi način, obiteljTaras će to s istinskom zahvalnošću prihvatiti.

Zagreb, 08.02.2000.

Poštovani!

                  
Na samom početku pisma željeli bi Vas pozdraviti i  zahvaliti Vam se na ukazanoj pažnji koju nam posvećujete čitajući ovo pismo. Ovim putem želimo Vas upoznati s našom teškom situacijom te Vas kao mala skromna obitelj zamoliti za pomoć.
                   Naime, mi smo peteročlana obitelj s troje djece; Borna 9 godina, Luka 5 godina i Filip 2 godine. Filip se rodio kao treće dijete  u obitelji i to s nepunih 7 mjeseci. Odmah pri porodu ustanovljena su velika trajna oštećenja, brojne ciste na mozgu, te je postavljena konačna dijagnoza
cerebralna paraliza . Do svojih 9 mjeseci starosti, Filip je zbog učestalih prestanaka disanja konstantno bio priključen na apnea monitor, aparat koji prati disanje. Svaki  prestanak disanja ostavljao bi sve veća oštećenja i sve teže posljedice. Iz brojnih pretraga i stručnih mišljenja komisija je procijenila 100% invaliditet te je samim time vrlo neizvjesna  budućnost njegovog samostalnog života. Trenutno odlazimo na terapije po zagrebačkim bolnicama uz veliku preporuku da i  privatno poduzmemo nešto kako bi mu se pomoglo. Liječnici smatraju da bi se veliki napor u raznim terapijskim tretmanima trebao  uložiti što prije, odnosno do njegove treće godine života kada se mogu postići najveće rezultati u njegovu napredovanju. Do te dobi  najviše se i najbrže razvijaju sve živčane stanice i motoričke funkcije, a plastičnost mozga je najveća i postoji vjerojatnost da se intenzivnom i pravilnom terapijom potaknu zdravi dijelovi mozga na potpuno ili djelomično preuzimanje funkc ija oštećenih dijelova.  Upravo zbog toga se u tom periodu života djeteta može i najviše postići. Sve ono što dolazi kasnije uveliko usporava napredak i smanjuje izglede za eventualni samostalni život, odnosno za samostalno obavljanje samo minimalnih životnih potreba.
                
Filip je nedugo navršio dvije godine, fizički je još uvijek vrlo slab, ne može samostalno sjediti a i glavica mu bespomoćno  padne. Izrazito je oskudne motorike, nije u mogućnosti koristiti se rukicama niti nogama te je u potpunosti ovisan o tuđoj pomoći i o  invalidskim kolicima. Nama roditeljima strašno je teško jer mu vrlo malo možemo pomoći. U hrvatskoj na žalost nema ustanova koje bi mogle omogućiti značajniji napredak u njegovo liječenju te mu pružiti svu potrebnu terapiju koja bi bila osno va za njegov daljnji  napredak. Baš iz tih razloga mnogi od njegovih liječnika preporučuju nam terapijske tretmane u Petö centru, institutu u Budimpešti ili u Dječjem centru u Münchenu, jednim od rijetkih visoko specijaliziranih ustanova koje se bave razvoj em ovako male djece s Filipovom  dijagnozom. Liječenje u tim ustanovama sastoji se od terapijskih tretmana u trajanju od 4 do 6 tjedana koji se periodički ponavljaju dok se ne dođe do mogućih željenih rezultata. Prema informacijama iz Petö centra u Budimpešt i od siječnja ove godine, samo jedan dan  Filipovog boravka u pratnji jednog roditelja košta oko 100 USD, što znači da je za period 4-6 tjedana potrebno 3-4,5 tisuća USD. Za nas kao obitelj sa skromnim primanjima to je nedostižan novac. Unatoč svim našim naporima do sada smo uspjeli prikupiti i uštediti  samo dio potrebnog novca, što je još uvijek nedovoljno kako bi s Filipom doista i otišli na liječenje te isto kasnije ponovili.
                Poštovani, ovim putem molimo i Vas za Vašu financijsku pomoć. Uvjeravamo Vas kako se doista nije bilo lako odlučiti i  napisati ovo pismo, te tražiti pomoć na ovakav način. Međutim situacija u kojoj se nalazimo i nemoć da samostalno pomognemo vlastitom djetetu nagnala nas je na isto. Pri tome svaki, pa i najmanji prilog pomoći će nami približiti nas cilju da pomognemo vlastitom  djetetu u toj teškoj bolesti te da mu pružimo moguće reference za eventualan budući samostalan život i obavljanje osnovnih životnih potreba. U svemu ovom nadamo se da postoje ljudi koji nam žele i mogu pomoći.Ako smatrate da nam možete pomoći i na bilo koji drugi način sa istinskom zahvalnošću prihvaćamo.
Mi Vama za uzvrat možemo samo obećati da će novac ili bilo koji drug vid Vaše pomoći biti doista namjenski utrošen/usmjeren za Filipovo liječenje. Unaprijed Vam se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i eventualnoj pomoći.
U svrhu navedenog liječenja otvoren je kunski štedni račun u Zagrebačkoj banci na ime Filip Taras s naznakom
« donacija za liječenje».
S dužnim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću obitelj Taras s malim Filipom!

  • ZAGREBAČKA BANKA, POSLOVNICA 012114, STJEPANA KONZULA 3, 10.000 ZAGREB
  • BROJ ŽIRO RAČUNA BANKE: 30101-620-16
  • BROJ KUNSKOG RAČUNA NA IME FILIP TARAS: 1305659886
  • BROJ DEVIZNOG RAČUNA NA IME FILIP TARAS:2430554842
          (s naznakom:
    donacija za liječenje)

 adresa:
  OBITELJ TARAS
  BORONGAJ AERODROM 10 A
  10.000 ZAGREB – HRVATSKA
  TEL. 01 - 230- 2309
  E-mail:
dtaras@zvonimir.morh.tel.hr

       Filipova mama
       GORDANA TARAS  v.r.


 
Vijesti


Blagdani
    Valentinovo 2004. [9.2.2004.]
    St Patrick's Day '01. [17.3.2001.]
    St.Patricks day 2000. [17.3.2000.]

Znanost
    Vapaj Zemlje [22.4.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2001. [5.1.2001.]
    Milenij - Uvod [5.1.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2000. [18.1.2000.]
    Pomrčina Sunca - Uvod [8.8.1999.]

Virtualno srce
    Poziv za pomoć [2.7.2001.]
    Upoznajte Paulu [20.4.2001.]
    Filip Taras [8.2.2000.]

Ljubimci
    Akavaristika [11.6.2001.]
    Kućni ljubimci [25.4.2001.]

 Pretraga vijesti:
Sve vijesti
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.