Home Mail

Ljubimci

Akavaristika
U NAJKRAĆIM CRTAMA UPOZNAJTE SE SA UZGOJEM AKVARIJSKIH RIBICA I ODRŽAVANJEM AKVARIJA


Č

ovjek je oduvijek nastojao prirodu prilagoditi uzgoju u svom domu kako bi djelić prirode zaživio i u njegova četiri kutka. Jedna vrsta takvog uzgoja naziva se akvaristika, a riječ je o uzgoju akvarijskih ribica i bilja u staklenim posudama ili bazenima. Ovaj način umjetnog uzgoja podvodnog svijeta potječe iz Kine gdje su se ljudi počeli baviti uzgajanjem ukrasnih ribica. Riječ je o vrlo lijepom hobiju koji osim estetskih rezultata pruža čovjeku jedinstvenu priliku promatranja podvodnog svijeta koji je iznimno zanimljiv, te naravno ugodan oku. Prije samoga upuštanja u bavljenje akvaristikom vrlo važno je napomenuti kako je riječ o vrlo zahtjevnom hobiju koji iziskuje mnogo vremena, strpljenja, a nadasve ljubavi prema malenim podvodnim stvorenjima.

Najveći broj riba koje se uzgajaju u akvarijima su toplovodne (17 oC – 32 oC) koje se sortiraju na slatkovodne ili morske vrste riba. Što se tiče samoga uzgoja početnicima se preporuča uzgoj slatkovodnih riba koje je na našim područjima znatno jednostavnije nabaviti, ali i sam način uzgoja je lakši i jeftiniji. Svaka akvarijska sredina mora biti prilagođena životinjskom i biljnom svijetu unutar samoga akvarija, pa je tako vrlo bitno voditi računa o kvaliteti vode, njenoj temperaturi, doticaju svjetlosti, hrani kojom se hrane životinje, te općoj prilagodbi kako ribe ne bi osjetile razliku od svog prirodnog staništa. Kako je podvodni svijet vrlo osjetljiv jedan maleni faktor za akvarijski svijet može biti koban što znači da moramo biti vrlo oprezni kod uzgajanja ribica i bilja.

Z

a početak bitno je da se odlučimo za veličinu i oblik akvarija, gdje ovaj odabir ovisi o samom uzgajivaču akvarijskih ribica. Akvariji mogu biti okrugli (kuglasti), četvrtasti ili više kutni. Okrugli akvariji uglavnom se koriste za uzgoj vrlo malog broja ribica jer je u takvim sredinama zbog skučenosti akvarijskog prostora vrlo teško napraviti pravo prirodno okruženje. Kako su okrugli akvariji vrlo maleni u njih se vrlo rijetko stavljaju grijači za vodu ili filteri zato je najbolje da u takvu vrstu akvarija stavimo otporne ribice koje nesmetano mogu živjeti pri sobnoj temperaturi od 22 oC.

Najrašireniji akvariji su četvrtasti koji su osim estetike najpogodniji za nesmetano uzgajanje ribica i bilja. Veličina akvarija ovisi od samoga uzgajivača odnosno njegovih potreba i mogućnosti. Ako se prvi put upuštate u akvaristiku preporučamo vam da se odlučite za 20 do 60 litarske akvarije, no kao što smo rekli sve ovisi o vašim željama i mogućnostima. Kako su cijene akvarija poprilično visoke mnogi se odlučuju na samostalnu izradu akvarija. U ovom slučaju morate biti vrlo oprezni kako ne bi došlo do pucanja stakla ili odljepljivanja akvarija. Što je akvarij veći debljina stakla mora isto tako biti veća, odnosno ako želite složiti akvarij visine 40 cm i dužine 80 cm, debljina stakla za dno trebala iznositi 5 mm, a bočno, prednje i stražnje staklo 6 mm. Akvarij mora biti kvalitetno lijepljen, te više puta prije upotrebe testiran na vodu. U ovim slučajevima preporučamo Vam da se dobro konzultirate kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Proizvođači akvarija uglavnom se drže normativa prilikom izrade akvarija zato vam preporučamo da akvarij kupite u ovlaštenim trgovinama.

Nastavak
Autor: Nikola Paić (nixa@corner.hr)
Objavljeno: 11.6.2001.


 
Vijesti


Blagdani
    Valentinovo 2004. [9.2.2004.]
    St Patrick's Day '01. [17.3.2001.]
    St.Patricks day 2000. [17.3.2000.]

Znanost
    Vapaj Zemlje [22.4.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2001. [5.1.2001.]
    Milenij - Uvod [5.1.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2000. [18.1.2000.]
    Pomrčina Sunca - Uvod [8.8.1999.]

Virtualno srce
    Poziv za pomoć [2.7.2001.]
    Upoznajte Paulu [20.4.2001.]
    Filip Taras [8.2.2000.]

Ljubimci
    Akavaristika [11.6.2001.]
    Kućni ljubimci [25.4.2001.]

 Pretraga vijesti:
Sve vijesti
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.