Home Mail

Tupi kut

Ma kakaf Kafka!
Nakratko sam odložio novine, utišao TV (isključio ga nisam; ne sjećam se kako se to radi), pa se ustao protegnuti noge. Naporno je pratiti dnevne vijesti. Ne znam ni sam zašto, ali dogegao sam se do police sa knjigama, kućne deponije prašine i plijesni (Internet killed them all) i malo pregledao naslove koje sam nekada daaavno smatrao vrhuncem literature, a sebe intelektualcem. Kafka… Huxley… Orwell… Krleža… Trebalo mi je dosta vremena dok sam škriputavo pokrenuo kotačiće sjećanja…

Kafkin junak se probudio i zapanjeno gledao kako mu se udovi (bez smijuljenja, molim!) pretvaraju u člankonoščeve pipke i ticala, a drugi se pak puta strmoglavio među gigantske zupčanike administrativno-sudskog procesa kojemu nije znao ni uzrok ni svrhu, ali koji ga je nemilice samljeo i ispljunuo. Ljudi, kakva je to bolesna mašta! Takve stvari ne postoje!

Na farmi ravnopravnih životinja vrlog nam gos'n Huxleya svinje su bile bitno ravnopravnije od ostalih sirotih beštija i hajvana. Orwellov je Veliki Brat ( da li je Orwell imao i sestru?) strogim pogledom, iskrivljenog ironičnog osmijeha promatrao peep show dok je službeno vršio dužnost glavnog državnog voajera, još tamo 1984-te romansirane godine. Znanstvena fantastika, basne… Neutemeljeno u stvarnosti!

Krležini Dudeki ostavljali su svoje Regice, klijeti i kravice i neuspješno glumatali austrougarske narodne heroje po blatima Galicije, ostavljajući kosti i krv kao zalog bogaćenju onih što su ratove započinjali, ali ih nisu iskusili. Muško menopauzalno gunđanje pisca od lokalnog značaja! Niti Nobelovu nagradu nije znao pokupiti…

Baš ta literatura lupeta gluposti! Romanopisce i pjesnike bi trebalo onako, po kratkom postupku… Povijest književnosti je ukoričena monografija besposlenih kvazi-intelektualaca koji misle da znaju što se zbiva i što će se tek dogoditi, pa onda svoje zaključke kukavički umotavaju u ukrasne papire fraza, rečenica i poglavlja, pretpostavljajući da će čitatelji shvatiti što je pisac htio reći… Ma, molim vas lijepo! Spustimo se (treskom) na zemlju! In medias tres!

Jer, nema istinitije literature od hrvatskog nam tiska, niti realističnije romansirane stvarnosti od Dnevnika i Motrišta. Kakaf jadan Kafka! Kada nam Obrad pl. Kosovski obradi stvarnost i vijesti, onda su to Obrađene-Vijesti-I-Stvarnost! I točka! Nemere meni tu neki Krleža još prije pedesetak godina nagađati o mojoj sadašnjoj sadašnjosti. Nema teorije da je Orwell još četrest'pete kužio što će biti krajem stoljeća. Nou vej da je Kafka nanjušio zadah balkanskog klozeta iz tolike vremenske i prostorne distance. Isprazna lupetanja. Čak su i zasjedanja Sabora pitkija i čitkija literatura od ovih tragikomičara pregaženih vremenom. To nema veze sa stvarnošću!

Stvarnost iščitana iz Obrađenih-Tiskovina i Temeljito-Obrađenih-Informativnih-Emisija je jedina prava, jedina službeno odobrena Stvarnost. U toj lijepoj našoj Stvarnosti, mrak povijesnih bespuća je iza nas, današnjica nam je raspjevana i plodonosna, obzorja nam rumeno sviću, a horizonti se pred nama otvaraju sami od sebe, spontano k'o spontani abortusi… Možete si vi zamišljati da vidite i drugačije, tamnije oslikane pejzaže, no to vam je reakcionarni pogled u mračnu prošlost. Otuda toliko mraka i sivila u vašim očima – gledate u pogrešnom pravcu! Pomo zite sebi, ne dajte da vam pogled bludi u neslužbenim pravcima: stavite si konjske štitnike za oči koji će vaš prazan pogled usmjeriti u slikovnicu malog Franceka iz prvog be razreda pučke škole, jednom riječju – pustite da vas majčinski nježna i brižna ruka Nensi Brlek suvereno povede u središte zbivanja.

U tom središtu istina je ovakva:
- gradimo ceste, a bogami i tunele,
- tvornice rade, a bogami i radnici primaju plaće,
- polažemo cijeli kamenolom temeljaca, a bogami nad njima i gradimo zgrade,
- ljekarne nam imaju lijekova, a bogami nemaju mušterija jer smo svi mladi i zdravi,
- dižemo mostove, a bogami po njima možemo i voziti,
- snižavamo stopu PDV-a, a bogami pojma nemamo tko ju je i kada podigao,
- vaterpolisti nam znaju plivati, a bogami i tenisači nam znaju svašta servirati,
- ministri u Vladi su nam mudri i pravedni, a bogami i zgodni.

Gigantski grafit na zidu hrvatske povijesti, oslikan majstorskom rukom Kosovara Obrada i inih proizvođača vijesti za svakodnevnu upotrebu, iscrtan šarenim bojama iz kantica spreja kupljenim iz državne blagajne, pretapa se iz tame prošlosti preko bogatog kolorita sadašnjosti i širi se do beskraja u sve ružičastijim i svjetlijim nijansama budućnosti. Sve i da nije istinit, šteta ga je ne gledati svakoga dana, tako lijepog i monumentalnog. Kakaf crni Kafka, metamorfoze i procesi, kakve životinjske farme i galicijsko blato! Tu robu ne držimo u našoj butigi!

Nensi, evo me, tvoj sam! Povedi me u središte zbivanja!
Autor: doc (doc@boa.hr)
Objavljeno: 24.9.2000.
Slobodni kut
- Djevojka i smrt [Free]
- I došao je pauk... [morrigan]
- Kap Kiše [Marko Pudina]
- Venecija [Anavi]
- Pjesma [kratkovječna]
Lotusov kut
Tupi kut
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.