Home Mail

Tupi kut

Jeste li glasovali na proteklim izborima?
Jeste li glasovali na proteklim izborima?
Niste? Greška!!!

A ako ste glasovali jeste li glasovali za one koji su do tada u Vašem gradu, općini, županiji ili kako se to lijepo kaže "jedinici lokalne samouprave" bili na vlasti?
Jeste? Opet greška!

Ma ne činite Vi greške (da ih činite ne biste čitali Skippa nego Vjesnik, Večernji ili neku sličnu bljak tiskovinu!) nego idemo samo malo pobliže razmotriti gornje principe.

P

rincip br. 1 je da glasovati treba. Koliko god da nam se stvar činila besmislenom jer "svi su oni isti" (ma da jesu) i koliko god da nam se činilo da će naš glas ostati glasom vapijućeg u pustinji to nije tako. Jer uvijek postoji jedno hard-core jezgro koje glasuje za pojedine ideje (jedna od osnovnih ideja je da će se ako njihovi dođu na vlast ovi uspjeti dočepati položaja, novaca, besplatnih ručkova i žena!). E idemo onda i mi pametno glasovati, ako ništa drugo tek za to da ih u tome spriječimo!

P

rincip br.2: Glasovati treba ne po uvjerenju (jer ipak ovako ili onako "svi su oni isti") nego kako je gore rečeno – pametno. A to pametno znači da nikad ne valja glasovati za one koji su trenutno na vlasti pa makar je naš glas bio jedan od onih koji ih je na tu vlast doveo. (naravno da ovo ne treba shvatiti bukvalno jer za tzv. "Hrvatske državotvorne stranke" ne valja glasati ni u ludilu)
A zašto princip br. 2 pitate se Vi?

Z

ato jer su "oni" ipak svi isti. I što su god dulje na vlasti to postaju bahatiji, to se manje obaziru na zakone koji su sami donijeli, tonu u nepotizam i prljavštinu A što dulje ostaju tamo to će kasnije njihove prljavštine i lupeščine isplivati na vidjelo. Treba im dakle pokazati da su danas gori, a sutra doli (ne radi se o seksu, a ne, ne!) i trebaju shvatiti da će poslije njih doći drugi, a ovi drugi će jedva čekati da otkriju sve ono što su se njihovi prethodnici svim silama trudili sakriti pod tepih (ako znaju što je tepih). Mislite da je Bandić bolji od Dropulićke (evo već želi planinarima popaliti njihove domove!)? Ili da je Pusićka bolja od Bandića? Ako mislite pogledajte joj oči i sve će Vam biti jasno...

D

obro, dobro velite Vi – a di si bija kad je grmilo, što se nisi javio prije izbora, a ne sada kad je sve gotovo? E nisam, da se ne bi reklo kako je Skipp utjecao na tijek izbora pa onda neka visi Pedro, konačno ove stranice ipak posjećuje 20-ak tisuća ljudi dnevno...

E

da, kad smo već kod 20 tisuća (ovo je jedna od naširoko poznatih Skippovih digresija) otprilike je toliko glasača dovelo u gradsku skupštinu onu četvoricu čiji je spot jedan TV kritičar kojeg Skipp izuzetno cijeni proglasio "lošom kopijom českog spaghetti westerna!" Češkog? Rumunjskog bi bila bolja paralela, ali neka. Skippu stvarno nije jasno kakvi su to glasači koji su zaokružili njih na listiću? Gdje su bili do sad, zaleđeni negdje ili su slijepi gluhi i nepismeni pa im tajne službe to podvalile?

Eto zašto treba glasovati. Jer da ste - vi koji niste- glasovali ovi nikad ne bi prešli izborni prag nego bi završili tamo gdje im je i mjesto. Oko Jakuševca negdje...

R

eći ćete da Skipp sad skače sam sebi u usta (e, ne'š ti retoričke figure jer) ovi još do sad bili na vlasti pa gdje ti je sad princip br. 2? E... ovi su prije bili na vlasti i te kako samo su se drugačije zvali (da Vas podsjetim zvali su se HDZ). I DC su prije bili na vlasti i zvali su se HDZ. Pa im se toliko Vlast omilila da su se spremni nazvati bilo kako samo da bi bilo bili istoj. I to je Vama normalno? Skippu nije...

I

ma toga još ima još: Ste vidjeli onoga – kako se ono zove – što kao vrlo uspješno vodi "Zrinjevac" pa je:
· najprije smatrao da može isto tako uspješno voditi i državu, kandidirao sam sebe kao "nezavisan" i temeljito popušio.
· Zatim umjesto da se opameti kandidirao se - ovaj puta kao demokršćanin - za Zagrebačkog gradonačelnika. I unatoč tome što je sva njegova rodbina i suseljani glasovala za njega nije uspio ući u skupštinu. Nema čovjek dovoljno rodbine.
Očekuje se da će se za četiri godine na izborima za vijeće mjesnih zajednica dotični kandidirati kao šintoist...

A

što da kažemo za HSLS? Skippov savjet: Ako želi ostati iole respektabilna stranka treba pod hitno - ali pod jako hitno – Budiši naći novu funkciju gdje ne će moći sramotiti svoju stranku (u kojoj ipak ima – ako apstrahiramo one u Splitu i Ministra obrane – nekoliko respaktabilnih političara) Samo koju funkciju....?

S

kipp predlaže da se dotičnog proglasi doživotnim počasnim gradonačelnikom Drniša. I da se donese zakon po kojem se onaj tko je proglašen doživotnim počasnim gradonačelnikom 1.) ne može ni u ludilu odreći tog naslova i 2.) ne može obnašati nikakvu drugu javnu funkciju (ne može biti ni predsjednik lokalnog planinarskog društva!).
Pitanje je jedino da li je dotični sposoban obnašati i funkciju gradonačelnika Drniša. Skipp sve misli da je vrhunski domet dotičnoga bila glavna uloga u farsi "Ključ od Gundulićeve". Skipp naime ne će nikada zaboraviti scenu kad se dotični - nakon što je, da bi sam vladao kao pijetao na bunjištu - istjerao iz stranke onog časnog čovjeka kakav je bio Vlado Gotovac kome nikada ni do gležanja neće doseći - pojavio na TV ekranima u pozi Napoleona I mašući ključem od stranačkih prostorija u Gundulićevoj i izgovorio povijesnu rečenicu "Evo ga – ključ od Gundulićeve!", Eto to mu je bio i ostao jedini "zvjezdani" trenutak u karijeri. Domet. On za nešto više od toga jednostavno nije sposoban. I što prije oni iz njegove stranke to shvate to bolje. On to naime nije u stanju shvatiti.

J

oš nešto što je svatko pametan mogao primijetiti nakon iza vrijeme ovih izbora je sramotna uloga hrvatske dalekovidnice i nekih tiskovina u komentiranju rezultata. Svi su se požurili proglasiti "Veliki povratak HDZ.-a" iako je HDZ hametice poražen unatoč koaliciji sa (još!) gorima od sebe (do sada nikad nije koalirao!). To samo pokazuje koliko je duboko hadezeovski rak metastazirao u tkivu ovog društva i dokle god će oni na vlasti paliti samo žarišta ništa ne će postići. A da su počeli skidati i metastaze vidjeti će se tek kad Bago i Šprajc dobiju nogom tamo gdje leđa mijenjaju ime i počnu prodavati Glasnik HDZ-a na raskrižjima...

N

a kraju se moramo osvrnuti i na one koji su glasali za HDZ i slične: Ma neka su među njima i oni koji misle da će im - ako HDZ opet osvoji vlast – opet biti kao i prije (ne će, nema se više što pokrasti!) odnosno da neće odgovarati za ono što su učinili, ali tih ne može biti više nego 5-6%-ak. A oni drugi? Ok, hajde, nek' su 10% su oni koji misle da će stranka – sa ovakvim vodstvom – legalizirati homoseksualizam jer je prema nekim statistikama svaki 10-ti stanovnik ove zemaljske kugle homic ili lezba (ne peder, njih ima puno više) Ali što je sa onim ostatkom?
Skipp smatra da to ne mogu bit nego mazohisti. Nema drugog objašnjenja. Jer tko će drugi htjeti da njime ponovno vladaju oni koji su ih temeljito opljačkali, oni radi kojih bi i Skipp da je mlađi bio davno otišao na Papuu čak, samo za to da mu ni kosti ne ostanu u zemlji kojom oni vladaju, oni radi kojih su stotine tisuća bez posla a još toliko na rubu bijede, oni za koje je riječ "moral" nepoznata a "odgovornost" se primjenjuje na one druge?

O

k, ok pretjerao sam, izbori su prošli i što je tu je. Ili možda i nije: Izbori će se ponoviti u Zadru – a radi koga drugog nego radi – HSLS-a. E ako HSLS dobije na ponovljenim izborima i jedno jedino mjesto u Skupštini, a HDZ čak i relativnu većinu onda, dragi moji Zadrani, niste ništa naučili, a bolje niste ni zaslužili.

I last but not least, kap koja je prelila čašu. Kao što se sjećate – vi koji ste glasovali – glasovalo se za stranačke liste. Koji su kandidati na listama moglo se vidjeti na jumbo plakatima kojima su bila oblijepljena biračka mjesta.
I – ono što je Skippa zaprepastilo, šokiralo pa čak najprije nije mogao vjerovati da je tako nešto moguće u normalnoj europskoj državi bilo je slijedeće: Uz ime svakog kandidata bila je napisana i njegova nacionalnost!

D

akle većeg primitivizma od toga jednostavno nema. Da se uz ime, prezime i stranku kandidata ističe i nacionalnost kao bitna karakteristika temeljem koje bi se glasači trebali odlučiti – pa to – to je jednostavno sramotno. Ma znate li Vi kakav bi prvorazredni skandal nastao kad bi netko u USA ili u Njemačkoj ili Francuskoj ili Nizozemskoj ili u bilo kojoj drugoj zapadnoj demokraciji uz ime kandidata istaknuo i njegovu nacionalnosti? Nacionalnost, vjera i boja kože se nikada nigdje nikog ne pitaju. Dobro da nije pisalo "katolik" "pravoslavac", "anglikanac" "budist", "musliman"!...Ili "arijevac" "crnac" "kinez" "mješanac"...(dobro da nije pisalo "iz miješanog braka" ma što to značilo!) I što je još gore od svega nitko živ nije na takvu civilizacijsku sramotu imao ni riječi primjedbe! Niti jedna stranka i niti jedna udruga, niti jedan medij javnog priopćavanja nisu o tome rekli ni jedne jedine riječi. Jedini koji je o tome progovorio bio je OESS, ali to je u medijima toliko minimizirano pa kao da nije. Čak ni oni u Gongu koji tobože nadgledaju regularnost izbora. Valjda gazde "Gonga" nisu "Izvršnoj direktorici" ("indeed") došapnuli što treba činiti, a njoj je tako i tako više stalo do novaca nego do regularnosti izbora..
Eto dokle god kod nas bude normalno da se uz ime kandidata ističe i nacionalnost ništa od civilizacijskog pomaka. Europska unija? Ma dajte nemojte biti smiješni...
Autor: Skipper (skipper@boa.hr)
Objavljeno: 7.6.2001.


Slobodni kut
- Djevojka i smrt [Free]
- I došao je pauk... [morrigan]
- Kap Kiše [Marko Pudina]
- Venecija [Anavi]
- Pjesma [kratkovječna]
Lotusov kut
Tupi kut
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.